Google Assistant – röststyrning på svenska

Nyligen släppte Google sin tjänst för röststyrning även på svenska.
Så nu kan du prata med Google Assistant på svenska, precis som du har kunnat göra med Apples motsvarighet, Siri, tidigare. Just nu finns den bara tillgänglig i mobilen, både på Andriod och för iOS. Men i framtiden kommer röststyrningen att ta överhand med hjälp av AI. Det finns redan idag i flera bilar och fungerar mer eller mindre bra. Vi kommer säkerligen se hur det blir en större del av vår vardag, även i Sverige. Google kommer att kunna hjälpa oss i våra smarta hem framöver. Håll koll på belysning, temperaturen i bostaden, larm och övervakning, spela musik, streama film m.m.

Hur aktiverar man Google Assistant?

Till att börja med så behöver man ha Googles egna app. Den är oftast förinstallerad på Andriod och finns att hämta för iOS också. Är du fundersam på hur du ska få igång det på just din telefon så titta närmare i Googles hjälpavsnitt för Assistant här.

Här nedan är en enkel video som visar hur den enklare röststyrningen funkar på min Samsung Galaxy S8. Samsung har ju även de jobbat med en tjänst för röststyrning som de kallar Bixby. Men den finns inte på svenska ännu.

Hur kommer detta att påverka Sök?

Vi kommer att få avvakta och se lite och förmodligen avverka detta i egna artiklar. Men jag tror att vi kommer at se längre sökfraser och mer frågor i sökningarna.
En tydlig skillnad är vilka sökresultat som Siri kontra Google Assistant visar. Siri visar bara organiska sökresultat medan Google Assistant visar början på serpen där annonserna dominerar. Så vi kommer nog kunna se väldigt olika resultat i trafiken och att jobba med både SEO och Google Ads kan bli viktigare än någonsin.
Här nedan ser ni tydligt vilken skillnad det är i sökresultaten mellan Siri och Google när man använder röstsök.

Röstsökning med Siri      Röstsökning med Google Assistant