Ordlista för digital marknadsföring » InnoSearch.se

Ordlista

ORDLISTA FÖR DIGITAL MARKNADSFÖRING

Trött på byråer som slänger sig med fräcka ord och förkortningar som du inte förstår? Ta då en titt på vår ordlista som beskriver de flesta orden och förkortningarna kring digitala medier så du hänger med i snacket.

A

AdWords (Google) - Sökmotorn Google utlåter ett annonsutrymme på sina hemsidor mot betalning. Du betalar en viss summa per klick du får på dina annonser. Den summan bestäms av en budgivning där du och flera konkurrenter vill hamna högre än varandra och betalar mer för att kunna göra det. Då trissas priserna upp. Man kan komma runt detta genom att producera bättre annonser än konkurrenterna och på så vis få fler klick per visning. Google ger dig då en rankingpoäng som gör att du syns högre upp bland annonserna, men betalar mindre än de andra. Används som komplement till Sökmotoroptimering

Affiliate Marknadsföring - Marknadsföring av ett eller flera varumärken genom ett nätverk av samarbetspartners. Mycket vanligt inom hälsokost- & e-handelsbranschen då det är så snabbrörligt och enkelt att marknadsföra ett varumärke genom exempelvis en blogg eller en hemsida. Publicisten får kickback/provision om en besökare klickar sig vidare genom en annons för varumärket och sedan köper något i shoppen.

Analytics(Google) - Google Analytics är ett av världens mest använda analys- & statistikverktyg. Du kan enkelt se hur många besökare du haft under en viss period, jämföra detta mot en annan period och göra massa egna inställningar och mätningar. Detta är ett verktyg alla bör ha på sin hemsida för att hålla koll på besökarna, vad de gör på sidan och hur man kan lära sig detta och sedan använda kunskapen för att anpassa sidan så att den presterar bättre. Läs mer på http://www.google.com/analytics/

B

B2B - Business to Business. När företag gör affärer med andra företag kallar man det för B2B.

B2C - Business to Consumer. När företag gör affärer med konsumenten kallar man det för B2C.

Blogg - En webbsida där en eller flera skribenter skriver ett innehåll som vanligtvis andra kan kommentera och följa via olika kanaler. En blogg är något många företag idag har på sin hemsida för att låta kunder och andra affärskontakter följa deras dagliga arbete. Används ofta av företag som en slags diskussionsplattform där man bjuder in kunderna till diskussion. Detta är mycket bra om man kan sköta sin blogg på rätt sätt och förhindra att ej välvilliga personer kommenterar negativa saker. En blogg bör uppdateras frekvent för att locka nya läsare.

C

CMS (Content Management System) - System för innehållshantering av en hemsida. Om ni har en hemsida har du i regel en inloggning till denna via en webbläsare. Då är det oftast ditt CMS du loggar in i. Genom ditt CMS kan du lägga till och ändra information och innehåll på hemsidan. Med innehåll menar vi exempelvis text, bilder, videoklipp osv. Vanliga CMS idag är WordPress, Joomla, Umbraco och till större företag är det vanligt att man använder ett mer avancerat CMS, till exempel EpiServer eller SiteCore.

D

Direktreklam - En form av reklam som skickas direkt till mottagaren. Oftast vill man med den informationen man gett, få någon typ av respons av mottagaren, exempelvis ett köp. Direktreklam delas in i följande grupper: ADR = Adresserad direktreklam, ODR = Oadresserad direktreklam och EDR = Adresserad e-postreklam. Posten är idag marknadsledande inom ADR och ODR.

E

Eftermarknadsföring - En typ av marknadsföring många använder sig av efter kunden har köpt OCH fått sin vara eller tjänst levererad. Det kan vara E-postutskick till kunden eller telefonsamtal för att antingen prata lite med kunden eller berätta om andra tjänster och erbjudanden. Mycket vanligt när man köpt en produkt som ingår i en produktserie, till exempel en soffa. Då kan företaget enkelt marknadsföra tillhörande kuddar eller fåtöljer till samma kund. Oftast väldigt uppskattat av kunden.

F

Facebook - Socialt Media, stor samlingsplats för över en miljard människor. Allt mer vanligt att företag annonserar på Facebook. Många företag har till viss del lyft in sin kundserviceavdelning på Facebook för att möta sina kunder där. Företag kan skapa en egen "sida" på Facebook där de kan få "Likes"(anhängare som följer företaget) och kommunicera med sina kunder. Vanligtvis genom bilduppdateringar om nya produkter och tjänster.

G

Gerillamarknadsföring - Marknadsaktiviteter, i regel okonventionella sådana som ska ge maximal effekt med ytterst liten budget. Exempel på sådana aktiviteter är när målgruppen blir överraskad och det sprids ett buzz kring den. Målet med många som utför gerillamarknadsföring är så klart att få viral spridning av den. Då får man väldigt mycket "gratis" PR.

Google - Världens största sökmotor med över 35 miljoner sökningar om dagen, bara i Sverige.

Google Partner - Att ett företag är med som Google Partner innebär att det till exempel har genomgått vissa tester och klarat dessa, samt uppfyller ett minimikrav om åtgången klickbudget under en viss period.

Google Plus - Socialt Media, samlingsplats för många människor. Likt Facebook men ändå inte. Företag har i regel en sida på Google Plus för att kunna synas som ett alternativ på kartan i Google's träfflista. Genom sin sida på Google Plus administrerar du över informationen som visas när det söks på ditt företag.

H

Hashtagg(#) - Man använder sig av hashtags på diverse sociala medier för att skriva om visa ämnen. Om jag twittrar om #marknadsföring, så kan andra som också använder eller följer den taggen kopplas i hop med mig och vi kan börja diskutera saker.

HTML - Förkortning för HyperText Markup Language och är ett sidbeskrivningsspråk. Som namnet antyder kan man med HTML märka upp en sidas olika delar, till exempel vad som ska vara rubrik, nytt stycke, kursiv text och annat.

I

Instagram - Socialt media som ägs av Facebook. Används av flera miljoner för att dela med sig av främst bild- & videomaterial till sina följare(vänner & bekanta). Företag börjar använda Instagram allt mer för att dela med sig av läckra bilder på produkter till exempel.

Interaktionsdesign - Interaktionsdesign är arbetet kring hemsidans prestation mot besökaren. Alla vill att besökaren ska utföra något på deras hemsida och interaktionsdesign är det arbetet man gör för att anpassa hemsidan så att besökaren gör det man vill att den ska göra. Det kan vara att göra det enklare för kunden att handla i webshoppen, navigera runt på sidan eller en sådan enkel sak som att hitta kontaktuppgifter till rätt avdelning eller person på företaget.

J

Joomla! - Joomla! är ett CMS (Content Management System) som användes flitigt förr. Används fortfarande ofta, men har blivit passerade av WordPress som det mest populära Open Source-cmset.

K

Konverteringsgrad - Av 100 besökare i din webbshop, hur många köper något? 3 säger du. Då är din konverteringsgrad 3%. Detta var bara ett exempel på hur man mäter konverteringsgrad. Man kan mäta konverteringsgrad i andra värden så som antal klick på en viss länk, eller hur många besökare som gjort en specifik sak på hemsidan som ni värdesätter.

Konverteringsoptimering(CRO/Conversion Rate Optimization) - Optimering av hemsidan för att den ska till exempel sälja mer i shoppen. Se mer under "I" - Interaktionsdesign.

Kundnöjdhetsundersökning/NKI(Nöjd Kund Index) - En form av kundundersökning företag skickar ut till sina kunder för att de för det mesta anonymt ska kunna svara på frågor om resultat, leverans och övergripande kundnöjdhet hos leverantören. Dessa utskick sker allt mer och mer digitalt för att göra så liten påverkan på miljön som möjligt. Vanliga leverantör av kundnöjdhetsundersökningar är Netigate.

L

Landningssida - Även kallat kampanjsida. Detta är en sida du skapar för att leda en viss typ av besökare till. Landningssidan är ofta utformad för att prestera något, besökaren ska göra ett köp, klicka i ett formulär eller liknande. Landningssidor är väldigt effektivt om du gör utskick till dina befintliga kunder som känner till dig sedan tidigare. Tänk på att alltid ha en länk med till startsidan så att besökarna kan se hela ditt sortiment.

Leadsgenerering - Är en arbetsmetod för att driva in fler leads genom exempelvis hemsidan eller en kampanjsida. Arbetet skall verka för att fler ska kontakta er, fylla i ett formulär eller liknande. Ofta förknippat med Konverteringsoptimering.

Lobbying - En lobbyist arbetar för att påverka en makthavare som till exempel en politiker till beslut som är bra för lobbyistens uppdragsgivare. Ett exempel är om ett företag säljer hjärtstartare och anlitar en eller flera lobbyister för att påverka politiker till att driva igenom ett beslut om att alla till exempel skolor borde ha en eller flera hjärtstartare i sina lokaler. Går det som uppdragsgivaren har tänkt sig, lär de kunna tjäna mycket pengar tack vare lobbyisterna.

Lojalitetsprogram - En smart typ av marknadsföring för att få befintliga kunder att stanna kvar och känna sig uppskattade. Används vanligtvis inom B2C och B2B. Kan vara en kundklubb, bonusklubb samt medlemsklubb.

Länksidor - En länksida är en sida där du kan lägga din länk på. Denna länken till din sida kan i många fall vara värdefull i Googles ögon då de uppskattar sidor med relevanta länkar till sig. Se bara till så att du listar din hemsida i rätt kategori. Om du exempelvis säljer bläckpatroner på nätet bör du vara med i en kategori som till exempel Kontorsvaror eller till och med Bläckpatroner om det finns.

M

Matt Cutts - Ansiktet utåt för Google när det kommer till frågor kring sökmotoroptimering eller hur Google fungerar. Även ansvarig för de uppdateringar Google gör i sin algoritm. Läs mer om Matt Cutts på hans officiella hemsida: www.mattcutts.com Ett tips till er är att följa honom via hans konto på YouTube. Det hittar ni här: https://www.youtube.com/user/MattCutts

MCC - Användarpanel för att styra ett eller vanligtvis flera konton inom Google AdWords. Härifrån kan man sköta kontona man har "under" sig. Vid kontakt med Google brukar dem fråga efter ID:et till ert MCC eller Adwords-kontots ID. När du får hjälp av en byrå är det här denne lägger in ert befintliga AdWords-konto. Uppge ert AdWords-ID så lägger byrån in det i sitt MCC. Därefter godkänner ni dennes förfrågan om tillgång.

Medierådgivning - är en tjänst som företag kan köpa in för att få bättre styr på sin marknadsföring och sina medieinvesteringar. En medierådgivare är i regel en person med mångårig erfarenhet av försäljning och inköp av reklam både i tryckt media och online men även marknadsföring överlag.

Medieplan - Ett dokument som tas fram av en medieplanerare/medierådgivare. Detta dokument skall styra kundens marknadsföring under en viss period eller kampanj. Medieplaneraren tar fram en marknadsföringsinsats för att möta kundens säljbehov. Rätt kanaler ska ge rätt avkastning.

Metadata/Metataggar - Metadata och metataggar är en typ av information du lägger i "head-avsnittet" på din hemsidas bakomliggande kod. Detta element styr vad som skall synas i din sidas Titel, Meta Description, Keywords och annat. Används flitigt för att få bättre synlighet på viktiga sökord i Google, men också för att kunna bestämma själv vad som skall visas när någon söker efter ens produkter eller tjänster.

N

NKI(Nöjd Kund Index) - Se mer under "K" - Kundnöjdhetsundersökning.

O

Open Source - Vanligt uttryck inom programmering och webbutveckling. Det innebär att man arbetar i så kallad öppen källkod. Beroende på vilket programspråk man programmerat i, så ska alla med rätt kunskap kunna gå in i ett projekt och kunna göra justeringar och tillägg på kunds begäran. Motsatsen är att programmera i ett språk eller på ett sätt som ingen annan kan fortsätta arbeta i. Open Source möjliggör exempelvis att fler leverantörer kan arbeta i samma projekt samtidigt och att ni som kund inte blir inlåsta hos en och samma leverantör.

P

PHP - Hypertext Preprocessor, är ett mycket populärt skriptspråk som främst körs på webbservrar för att driva hemsidor med dynamiskt innehåll (d.v.s innehåll som genereras från t.ex databas eller besökarens formulärdata).

PR(Public Relations) - Ett strategiskt PR-arbete ska många gånger leda till att ett företag eller en organisations anseende ska öka och att styra detta. Genom PR-arbete försöker man skapa och vårda en relation med nya och gamla kunder. Det finns idag många specialiseringar inom PR, exempelvis lobbying samt marknadskommunikation genom en anställd/anlitad marknadskommunikatör.

Programmatic - Automatiserad handel med digitala annonser. Läs mer om Programmatic, RTB/DSP/Ad Exchange/DMP osv på IDG.se's sida om just Programmatic här: http://internetworld.idg.se/2.1006/1.602240/11-saker-du-maste-kanna-till-om-programmatic-buying

Q

QR- Kod - QR står för Quick Response och är en tvådimensionell streckkod. QR-koderna återfinns i diverse marknadsföringskampanjer och reklamutskick. Anledningen till detta är att användandet har ökat markant sedan det lanserades 1994 och att mottagaren snabbt hittar till kampanjen eller informationen genom att skanna av QR-koden med till exempel en smartphone med applikationen installerad. Man kan enkelt generera sin egen QR-kod genom att besöka sidan: http://www.qr-code-generator.com/

R

Responsive Web - En responsiv hemsida följer din enhets storlek för att ge dig rätt storlek på hemsidan hela tiden. Ett exempel på en responsiv hemsida är en hemsida som ändrar utseende om du gör webbläsarfönstret mindre eller om du sitter och surfar via en läsplatta eller mobiltelefon, då bör hemsidans storlek minskas för att anpassas till din skärm. Det är upp till webbdesignern att utföra dessa ändringar eller inkludera det i projektet kring er hemsida. Gå in på www.svt.se och testa att förminska fönstret till webbäsaren så ser du hur responsive webdesign fungerar.

ROI(Return on invest) - Avkastning på dina spenderade kronor. Exempel: Du bokar en helsidesannons i en tidning för 50 000:-. Du följer sedan upp effekten av detta och ser att du fått tillbaka 150 000:- Då är ROI'n 100 000:-. Vanligt förekommande uttryck och "säljknep" hos säljare.

Rörlig Media - Oftast anses rörlig media vara exempelvis TV, reklam på hemsidor och via diverse videosajter. Produktplacering är allt vanligare i olika program som sänds på TV.

S

SEO (Sökmotoroptimering/Search Engine Optimization) - Arbetssätt för att hamna högre upp i den organiska träfflistan på sökmotorer som till exempel Google och Bing. Ett arbete man till 80% gör på hemsidan, resten är externa saker som påverkar synligheten. SEO är ett långsiktigt arbete och det finns inga genvägar. Det finns idag en helt uppsjö av företag som säljer detta som tjänst. Viktigt är att anlita de som arbetar efter Google's riktlinjer för sökmotoroptimering. Tänk på att det inte finns några garantier att man hamnar högre upp på valda sökord. Gör man fel och uppfattas som oseriös av Google, finns risken att man blir bortplockad fullständigt ur Googles sökningar.

Share of voice - menas med hur stor andel av de totala visningarna på en viss sida, en viss kampanj får jämfört med andra aktörer på samma sida. Kan till exempel vara en nyhetssida som har fyra annonsörer. Denna metod säkerställer din annons inte visas mer än de andra tre annonserna utan det blir lika många visningar. Detta är Share of voice (SoV).

Storytelling - Istället för att använda sig av siffror, diagram och annat använder många företag idag sig av så kallad Storytelling. Det innebär att man på ett snyggt sätt berättar sin historia. Genom att arbeta med detta på rätt sätt uppfattas ert företag som mer levande och att ni också är människor.

Sökannonsering - Samlingsnamn för annonsering via exempelvis vägledande media (sökmotorer) så som Google, Hitta.se, Bing och Eniro. Google AdWords är en typ av sökannonsering.

T

Twitter - Socialt Media med fokus på snabba, korta budskap. Ofta använt av företag för att sprida information snabbt eller svara på frågor från kunder och leverantörer som rör sig i den miljön. Möjlighet till annonsering finns.

U

V

W

Webbhotell - Ett slags lagringsställe där ni har er hemsida på. Ni laddar upp er hemsidas filer, eller konfigurerar en ny hemsida hos webbhotellet. Därefter kopplar ni domänadressen(webbadressen) till denna plats. Alla filer så som text, bilder och video lagras hos webhotellet. De flesta webbhotell erbjuder även lösningar inom e-postadresser och annat kring servrar för era system. Många större företag har sin hemsida på sin egen server, oftast i samma byggnad som företaget finns i.

Wikipedia - Den fria encyklopedin som alla kan redigera. Ett ohyggligt stort uppslagsverk på de flesta språk. Används ofta för att hämta information om olika saker. Många strävar idag efter att få en egen sida på Wikipedia, antingen som privatperson, eller som företag.

WYSIWYG - What You See Is What You Get. En editor för ändringar av hemsidans innehåll. Istället för att kunna HTML kan du i vissa CMS använda dig av detta för att göra småändringar av hemsidans design och innehåll. Liknar till viss del Word.

X

Y

Z

Å

Ä

Ö