3 vanliga frågor om SEO

Vi får många frågor om SEO. Både hur det generellt sett fungerar, men också vilka förväntningar på effekt som finns. När det gäller SEO, är det oftast svårt att ge raka svar, så det ena caset aldrig är det andra likt.
Oavsett fråga, beror utgångspunkten alltid på vilken typ av webbplats man bedriver, vilken plattform som används, bransch, konkurrens, sökvolym, söktrender – det finns ännu fler faktorer som kan påverka vilket svar som kan ges. Vi har ändå samlat ett urval av de frågor, som vi genom åren och fortfarande oftast brukar få och gjort vårt bästa för att försöka svara på dem.

SEO består av flera olika delar – Vilka är detta och vad är viktigast att tänka på?

  • Content – Relevant innehåll på sidan så som bilder, text, filmer osv.
  • Struktur – Sidan ska bl a vara bra och användarvänlig att navigera sig på
  • UX – Sidan ska sätta användaren i första rummet – Ett exempel är bra laddtid, funktionalitet i samtliga enheter m.m.
  • Backlinks – Att ni sprider ert varumärke på andra relevanta sidor, dvs att en annan webbplats benämner er sida och länkar till den.

Dessa är de som vi brukar kalla för grundstenar och är det ni ska tänka på främst. Samtliga utgör en enda stor helhet som i kombination med varandra skapar framgång

Om vi ska välja den viktigaste, bör vi välja content – för utan content kan användaren omöjligt veta vad sidan faktiskt handlar om.

Vad är det första jag ska tänka på, om jag ska börja arbeta med SEO?

Det första du ska tänka på är att att fokusera – Du ska utgå från det som är din grej och att inte sikta för högt direkt.
Börja med att försöka skapa synlighet på dina produkter och det som sammanfattar din verksamhet bäst. Då blir det oftast rätt hela vägen – när någon söker på exakt det ni erbjuder, då är chansen god till synlighet, klick och en konvertering.

Om du är en Cykelverkstad i Eslöv – då bör du sträva efter att synas när någon söker “Cykelverkstad Eslöv”.

Hur snabbt går det innan jag ser effekt av mitt SEO-arbete?

Ditt SEO-arbete kan ha olika effekter, men det finns främst 3 delar som ni bör titta på i kronologisk ordning;

  • Sökordspositioner
  • Trafik
  • Försäljning

Den kortsiktiga effekten av SEO-arbetet är att ni börjar klättra på era sökordspositioner – när dessa sedan har nått toppositioner, leder de till trafik som i sin tur ska leda till försäljning. Den vägen kan ta veckor, men ibland månader och år – beroende på konkurrenssituationen och vilka förutsättningar ni och er webbplats har.

Har ni några fler frågor som ni gärna vill ha svar på? Tveka inte – skicka ett mail till info@innosearch.se med din fråga, så ska vi försöka svara så gott vi kan.