« Tillbaka

Not another Black Friday tip..

Here we go again – ”Såhär lyckas du med din Black Friday-kampanj – 10 tips”. Ja, snart är vi där – oavsett vi vill det eller inte. Årets Black Friday, Black week, Black weekend (Eller vad ni nu vill kalla det) kommer bli större och viktigare än på många år. Av många anledningar. Med tanke på Energikrisen och ränteläget är det svårt att sia om framtiden, men vi ska försöka.

Fjolåret ökade jämfört med året innan – främst var det hela veckan som ökade. Därför pratar många om att det i framtiden skulle komma ett Black Month. Detta var innan energikrisen och dagens ränteläge i världen. Förra året såldes det även färre varor än året innan, men till högre pris. Dvs att det var ett större sug efter premiumvarorna*. Något som konjunkturen talar emot, då människor förmodligen prioriterar att betala sina elräkningar – eller?
Det kan ju lika gärna betyda att människor vill göra en bra deal de riktigt dyra varorna, när de måste spara in på annat.

Känslan av att göra ett klipp på en vara, kommer att bestå – den känslan är större och viktigare för många än att göra ett faktiskt klipp. Just detta fenomen, kommer eventuellt spela roll. För Energikrisen och ränteläget kommer göra människor mer medvetna om den bistra sanningen – att de faktiskt kommer behöva betala mer för de mest grundläggande behoven som värme och tak över huvudet. Detta kommer göra att de vill dra in på lyxen, som innefattar att ”känslan” av att köpa en dyr vara till ett billigare pris. Eller?
Det kan ju likväl vara just den känslan som man vill åt, även om det inte är till en premiumvaror. Är det så att de mest basala sällanköpsvarorna som kläder, skor mm kommer att öka mest? Just för att man är osäker på framtiden och oförutsedda kostnader – då vill man vara säker på att ha det man behöver till ett så billigt pris som möjligt.

Black Friday och Black Weekend är med största sannolikhet de perioderna som kommer gå bäst. Lönen under hela veckan trillar inte in förrän tidigast fredag den 25/11. Det tyder på att fredag kommer bli bäst i klassen – även om användaren är överöst med avbetalningsalternativ, så brukar försäljningen öka mest kring den 25:e oavsett månad.

Det är svårt att spå in i framtiden – många säger att framtiden kommer upprepa sig. Att det kommer vara en längre period och vi kommer slå ett nytt rekord även i år. Oavsett vad som händer. Det tips vi har att ge är – utgå INTE utifrån vad ni gjort och vad som fungerat tidigare. Det är nya spelregler i år och förutsättningar som vi aldrig sett tidigare. Det kommer krävas något nytt, något helt annat än tidigare. Eller?
Är det som alltid, att priset kommer avgöra?

Källor:
https://www.di.se/nyheter/e-handeln-pa-black-friday-slog-rekord-trots-farre-salda-varor/
https://www.resume.se/alla-nyheter/morgonsvepet/farska-siffror-black-friday-tappar-cyber-monday-vantas-bli-storst/
https://via.tt.se/pressmeddelande/black-friday-slar-nytt-rekord-men-black-month-ar-framtiden?publisherId=2899986&releaseId=3311835