I en uppseendeväckande händelse har Google råkat ut för en läcka som ger oss en sällsynt inblick i hur deras sökalgoritm verkligen fungerar. Informationen som nu har kommit fram motsäger till viss del de officiella uttalanden Google har gjort genom åren. Men vad innebär denna läckan konkret och vad är det som har avslöjats?
Användarsignaler och engagemang
Google använder data om hur användare interagerar med en webbplats för att bestämma hur högt den ska rankas. Detta innebär att om många klickar på din sida och stannar kvar länge, så tolkar Google det som att din sida är bra och relevant. Alltså, ju mer engagerade dina besökare är, desto högre upp hamnar du i sökresultaten.
siteAuthority: Bedömning av domänens auktoritet
Genom sin webbläsare Chrome samlar Google in data om hur mycket trafik en webbplats får. Denna information använder de för att bedöma en webbplats auktoritet. Om din sajt har mycket besökare och de stannar länge, ser Google det som ett tecken på att din sajt är pålitlig och viktig. Detta kan hjälpa dig att få en bättre ranking.
pageQuality: Mått på innehållskvalitet
Google värderar hur mycket arbete som lagts ned på att skapa innehållet på en sida. Högkvalitativt innehåll som kräver mer forskning och ansträngning att producera får en bättre ranking. Det innebär att det är viktigare att skapa bra och välgjort innehåll än att bara producera mycket innehåll.
Sandbox: Fördröjning av nytt innehåll
Google har en funktion som kallas Sandbox som förhindrar nya sidor från att snabbt ranka högt i sökresultaten. Detta görs för att undvika att spam och mindre pålitliga sidor klättrar för fort. Genom att fördröja rankningen av nytt innehåll, ser Google till att bara de sidor som är värdefulla och pålitliga över tid kommer högt upp.
Alexandria: Googles primära rankingsystem
Googles huvudsystem för att bestämma sökrankingen heter Alexandria. Alexandria-systemet är hjärtat i Googles algoritm och integrerar alla olika faktorer och funktioner som påverkar hur sidor rankas.
Länkindexets hierarki
Google använder ett system med tre nivåer av länkindex för att avgöra hur betrodda olika webbplatser är. Sajterna i det högsta indexet anses vara mest pålitliga och relevanta, och dessa får därför en fördel i sökrankingen. Detta hjälper Google att prioritera kvalitetsinnehåll i sina sökresultat.
Filtrering av personliga sajter
För att förbättra sökkvaliteten har Google ett filter som sorterar bort personliga bloggar och mindre sajter. Detta filter ser till att sökresultaten inte översvämmas av mindre relevanta personliga webbplatser, utan istället fokuserar på mer auktoritativa och informativa källor.
Twiddlers: Justering av ranking baserat på kontext
Google använder också något som kallas Twiddlers för att justera rankingen baserat på extra kontext. Dessa funktioner tar hänsyn till olika faktorer som kan påverka hur relevant innehållet är för en specifik sökning. Detta gör att sökresultaten kan anpassas bättre till vad användaren faktiskt letar efter.