Google stoppar annonsering för mobilreparationer

Google och Facebook verkar göra en hel del uppdateringar i div. policys. I flera annonskonton på Facebook så måste man verifiera och begära granskning av annonser som Facebook tror innehåller politiska besked m.m.
Men i början av veckan började en av de största förändringarna började slå igenom i konton som vi på InnoSearch hanterar. Det berör sidor och företag som reparerar mobiler, smartphones och datorer. Den nya policyn förbjuder dem att annonsera via Google Ads framöver. Det är ett dråpslag för många företag som försörjer sig uteslutande på detta.
Jag har varit i kontakt med Google supporten som bekräftar detta och som även bekräftar att man får sälja begagnade mobiler på sin sida och du får sälja reservdelar, men inte utge sig för att utföra skärmbyten, reperationer av mobiler och datorer m.m.

Varför nekas Google Ads?

Enligt Google så stoppar de annonseringen via Google Ads eftersom det har varit väldigt mycket bedrägeri och fusk kring mobilreparationer. Betala och skicka iväg din mobil och den kommer inte tillbaka, eller den funkar kanske inte när du får tillbaka den, arbetet är dåligt gjort m.m.
Google släppte i det tysta denna uppdatering redan i vintern 2018 men det är först nu, ett halvår senare, som vi i Sverige börjar att märka av den. Tyvärr är ju Google inte jättetydliga i sina policys. I detta fallet så hänvisas man i kontot till denna policy och där är det sista punkten som de hänvisar till. ”Teknisk support från tredjepartsleverantör” vilket kan sammanfatta väldigt många tjänster.
Men just nu verkar det ha börjat att drabba de som jobbar med reparationer och datorer och mobiler.

Vad kan man göra åt det?

I skrivande stund är detta väldigt nytt så det är svårt att säga exakt vad man kan och ska göra. Men om ni idag är i branschen och jobbar med reparationer av mobiler och era annonser ännu inte har påverkats, försök i största möjliga mån att låta era annonser att vara, låt bli att redigera dem. När du redigerar din annons så ska den granskas på nytt och det ökar chansen/risken till att den fastnar i ett automatiskt filter och avvisas med hänvisning till denna policy.
Jag har annonsgrupper där vissa annonser fortfarande är godkända och vissa har fastnat i filtret och stoppats. Jag kan se en röd tråd på de annonser som har stoppats och det är att annonserna innehåller ordet ”mobilreparationer”.  De annonserna är stoppade medan andra annonser är godkända, jag ser även att jag har kunnat sätta upp responsiva sökannonser som har gått igenom. Samtidigt som jag har annonser, i samma annonsgrupp, som de här nedan där en av tre har stoppats.

Detta är självklart inte hållbart i längden och det går inte att bygga en verksamhet på så ostadig grund. Även om man idag fortfarande får fram annonser så kommer det nog att fortsätta att rensas bort när fler och fler annonser granskas per automatik. Att jobba med SEO kommer att bli ännu viktigare i framtiden.
Google har gjort en liknande insats mot bl.a låssmeder men där har man nu delvis öppnat upp via ett beta-test där man får gå igenom en avancerad certifiering genom bl.a videosamtal med representant från Google. Detta för att kunna synas på det lokala söket som kan driva in fysiska kunder till affärsverksamheter. Om detta kommer att börja gälla även för lokala mobilreperatörer är osäkert. Det var inget som Googles representant på supporten kunde svara när jag var i kontakt med dem.
Har du tankar, erfarenhet eller tips kring ovanstående? Tveka inte att dela med dig i en kommentar nedan eller kontakta oss om det är något du tror att vi kan hjälpa till med.