Ta bort referral spam i Google Analytics

Alla som arbetar aktivt i Google Analytics har sett att det den senaste tiden dykt upp många som håller på med så kallat referral spam. Det innebär att man får en himla massa besökare från exempelvis ”site4.free-share-buttons.com” och liknande. Detta gör att en liten verksamhet med cirka 20 besökare om dagen helt plötsligt får runt 40-50 besökare istället.

Varför gör de så här?

Man kan fråga sig, vad är grejen med att skicka ”trafik” till en annan sida, vad tjänar dem på det?! Det måste inte vara såhär, men många anser att de skickar trafik, för att du som webmaster på en sida ska gå in och titta på sidan för att se vad det är för något. Det ser ut som att någon har länkat till din sida och då blir man i regel glad och nyfiken på den andra sidan. Detta gör att man febrilt letar på sidan du fått trafik ifrån, utan att hitta sin länk. Därför kan de som äger tex ”site4.free-share-buttons.com” sälja dyra annonser på sidan då man anser att kvalitén på besökarna är hög.

Bli av med referral spamet från GA

Det finns många sätt att bli av med spamet från analytics-rapporterna. Vi tog hjälp av en guide som analyticsedge.com har tagit fram där man läser in ett nytt segment baserat på regler som gör att dessa sidor inte visas i rapporterna. Därför kan man på så sätt ”tvätta” bort allt referral spam från sina rapporter och enkelt få se sina vanliga besökare istället. Läs mer här: http://www.analyticsedge.com/2015/01/advanced-segment-eliminate-spam-referrals/