Marknadsföringstips att prova under Coronatider

Ni har säkert inte undgått det faktumet att vi står inför ohyggligt stora utmaningar. Samhället, företagare, familjer, listan kan göras lång över de som påverkas av den hastiga spridningen av Coronaviruset (covid-19).

Alla kommer att påverkas. Även vi på InnoSearch. Därför vill vi ge er några marknadsföringstips under corona- & influensatider som råder nu. Tipsen är inte baserat på en specifik bransch eller verksamhet utan se det snarare som en liten inspirationskälla till era kommande satsningar.

Jag har pratat med en del av våra kontakter samt folk i branschen och fått höra en massa olika inställningar till hur man ställer sig till tiderna vi är i rent marknadsföringsmässigt. Här ser ni några citat från personer jag pratat med:

”Det gäller att visa att man är kvar, vi kommer förmodligen komma starkare ur detta när allt lagt sig och då vinner vi på att vi fortsatte kämpa och fortsatte synas på ett smart sätt” – lokal butiksägare

”Nu kommer jag att marknadsföra mig hårdare än någonsin. Jag har råd med det och kommer att gå på hårdare nu direkt men vi får se hur det tas emot. Uteblir försäljningen så får jag väl tänka om.” – marknadschef inom heminredning

”Vi kommer att vara mer aktiva än någonsin, men inte med saker som kostar pengar utan sådant vi kan göra själva som till exempel sociala medier” – lokalt gym

”Vi kommer att vara mer restriktiva kostnadsmässigt och bara göra marknadsföringsaktiviteter som vi känner är nödvändiga” – företag som säljer tjänster till andra företag

Nu till tipsen:

  1. Arbeta aktivt med era sociala medier. Lägg ut en bra blandning av informativa, inspirerande och säljande inlägg på exempelvis Facebook, Instagram, LinkedIn osv. Har ni fått in nya varor i butiken? Visa upp det och skriv några rader om det! Har ni ny lunchmeny? Visa upp det och skriv några rader om det! Tänk på att många av era följare och kunder arbetar hemifrån under coronatider och därför har mer tid än vanligt att sitta och titta på sociala medier, därför är det viktigt för er med en närvaro där – hela tiden! Känner ni att ni kan och har råd – arbeta med sponsrade inlägg på exempelvis Facebook och Instagram. Ni når tusentals personer i er målgrupp bara genom att satsa några hundralappar.
  2. Be vänner om hjälp. Man brukar ibland kalla vännerna för ”de närmast sörjande” eller liknande men de är också era kanske största fans! Ponera att ni lägger ut ett inlägg som säger att ni just nu säljer påskliljor till extrapris, be era vänner att gilla och dela inlägget. Just i tider som dessa är alla knep tillåtna och varför inte hjälpas åt?
  3. Gör annonser och reklammaterial själv. Många vi pratar med, drar sig för att jobba med detta då man tycker det är krångligt att ta fram själva annonsen men då har vi en lösning på detta som är oerhört enkelt att arbeta med. Det är ett verktyg som heter Canva (www.canva.com) där man kan göra allt från flyers och broschyrer till webbannonser. Dessa blir per automatik i rätt storlekar för webbannonseringen och enklare än så blir det inte! Det är faktiskt himla kul att göra egna annonser just av den anledningen att man kan testa sig fram och ser resultatet direkt. Vill man ändå inte göra annonserna själv så kan man givetvis ta hjälp av någon skicklig reklambyrå.
  4. Gör fysiska utskick. Japp, det är precis vad det låter, något era presumtiva kunder faktiskt kan ta på, känna, hålla i handen. Nu i coronatider ställs allt på sin spets. Nu handlar det om att sticka ut och nå rätt personer. Vi vet att fler personer än någonsin stannar hemma och då når ni dem enkelt med fysiska utskick. Kontaktkostnaden är faktiskt väldig låg och absolut värt att testa! Företag som sysslar med direktreklam finns på de flesta platserna runt om i Sverige och störst inom nischen är SDR (Svensk DirektReklam) och Posten/Postnord.
  5. Gör något nytt. Jag får ofta höra kunder säga ”vi har gjort detta såååå länge och har verkligen provat allt”. Det tror jag inte på. Tänk utanför boxen och tillåt er själva att prova något nytt. Allt behöver inte kosta pengar förutom tiden ni behöver lägga ner så klart. Har ni personal? Fråga personalen vad man internt tycker att ni ska göra. Involvera fler i företaget så får ni säkert bra inputs!

Bubblare:

  1. Radioreklam. Passar bra för er som känner att ni har råd och vill testa något nytt. Med radioreklam når ni folk på ett annorlunda sätt än tidigare nämnda medier och effekten av radioreklamen kan vara som bäst när man kör det samtidigt som man exempelvis gör ett fysiskt utskick och en annons på Facebook. Prova om ni kan, det kan bli häftigt!

Lycka till där ute och vara rädda om varandra!