Meddelandeappar nästa stora plattform

Rubriken är kanske lite mossig, för meddelandeappar är ju inget nytt utan snarare en stor del av vår vardag numera. Men min rubrik syftar mer på marknadsföring. Idag används appar som Messenger, WhatsApp, Kik m.fl i väldigt stor utsträckning. Naturligt för alla som jobbar med marknadsföring är att synas där kunderna finns. Detta är redan igång, inget nytt så sett, men det är absolut inte det första många tänker på när de vill marknadsföra sig digitalt och än så länge så är detta ett bra komplement till övrig marknadsföring.

Facebook Messenger Bots

Många utav er har kanske redan sett botar i er Messeger App? Om inte så öppna appen och scrolla ner lite så kommer förslag på botar.
Om man ska förklara det enkelt så är det små program som sköter dialogen med oss åt företaget. Den ser till att vi får rätt information eller att man får den senaste informationen. Exempelvis CNN har en bot där man kan be om att få de senaste nyheterna m.m.
Är ni nyfikna på botar eller hur man skapar en kan ni kika här.

Men Facebook Messenger och andra chat-appar är redan ett flitigt använt medium för att kommunicera med företag. Dels för att det går snabbt och enkelt. Det är även lite mer diskret än att ställa sina frågor mer öppet i sociala medier. Exempel på detta kan vara bordsbokningar på en restaurang. Jag behöver inte ha svaret direkt. Då är det enkelt att kunna skicka iväg ett meddelande, även om det finns bra funktioner för att boka online.

Storytelling och Brand Awareness

Det finns jättemånga möjligheter att nå ut med budskapen till de som interagerar med ert företag via just meddelandeappar. I vissa fall kan detta vara ett bra exempel på att få ut en större medvetenhet om ert varumärke, knyta er kunder ännu närmare till varumärket genom att berätta historien bakom produkten eller varumärket. Storytelling som det populärt kallas.
Istället för att återberätta allting så rekommenderar jag att läsa denna artikeln som sammanfattar möjligheter och visar på ett par riktigt spännande case.

Google Ads med chattillägg

Google vill inte vara sämre när det kommer till att försöka erbjuda ytterligare en möjlighet att använda chatfunktioner enligt deras blogg. I deras fall handlar det om Google Hangouts i kombination med Google Ads. Google rapporterar att de kommer att rulla ut ett nytt annonstillägg som gör att man kan skicka ett meddelande direkt till annonsören. I de tester som har gjorts så rapporterar Google att resebranschen har haft stor nytta av denna funktion. Men om eller när funktionen ev. kommer till Sverige finns ingen information just nu.