Rent spel lönar sig, Penguin 4.0 är här

Likt WADA som ökar sina insatser för att stoppa allt dopingfusk inom idrotten, har nu Google tagit ännu ett steg för att stoppa fusket med otillåten länk-uppbyggnad – Penguin blir en del av kärnalgoritmen.

Sökmotoroptimering handlar om att förtjäna en position genom hårt arbete och att arbeta på rätt sätt – likt en idrottsman. För Penguin har historiskt sett fungerat precis som doping inom idrott. Om du injicerar otillåtna medel, kommer du förmodligen att vinna för stunden, men förr eller senare blir du påkommen och fråntagen alla dina segrar. Om du istället följt reglerna, tränat hårt och med tro på det du gör – så har resultaten kommit. Detta gäller fortfarande, men nu ska allt gå lite fortare.

Skillnaden från och med nu är att om Google straffat sidan för doping tidigare, går det snabbare för sidan att återhämta sig från ett straff när du väl tagit bort det otillåtna. Tidigare upphävdes straffen periodvis, men nu sker det vid varje indexeringstillfälle. Vilket betyder att Google blir både snabbare med att fälla och fria. Det är bra för de som blivit ofrivilligt dopade, men de som medvetet brutit mot reglerna slipper lite väl lindrigt undan…

Otillåtna medel är aldrig okej, men alla idrottsmän har sina personliga knep och trick. Därför bör du hålla dig till det rena spelet, men inte vara rädd för att pröva små knep som inte skadar upplevelsen av sidan. Likt en klockren tackling i ishockey kan det se ut att göra ont, men är en del av spelet – och det bryter inte mot reglerna!

Idrott eller SEO – Penguin är ett bevis på att om du vill arbeta långsiktigt med din sökmotoroptimering, så bör du följa reglerna och anpassa ditt arbete utefter Googles riktlinjer – inte försöka hitta vägar att kringgå dem. Detta har alltid varit och kommer alltid att vara vår grundfilosofi inom SEO.