Påminnelse om Mobilegeddon 21 april 2015

Som vi tidigare har informerat er om så kommer Google att släppa en ny, uppdaterad algoritm den 21 april 2015. De som främst berörs av uppdateringen som kallas ”Mobilegeddon” är de vars hemsida inte fungerar speciellt bra i en mobil enhet som till exempel smartphones och surfplattor.

TIPS: Testa din sidas funktionalitet via Googles verktyg

Via Googles verktyg som du hittar i länken här ovanför kan du se direkt om din sida får en OK-stämpel av Google eller om det är något ni behöver korrigera. Ingen vet idag exakt hur mycket träfflistan kommer att påverkas av denna uppdaterade algoritm, men att många är oroliga är en sak som är säker. En annan sak som kan vara bra att tänka på när ni nu kanske måste mobilanpassa sidan är följande: Ska man skaffa en ”mobilhemsida”, det vill säga en sida som ligger på exempelvis m.strateq.se och är byggd enbart för mobila enheter? Eller ska man göra sin sida responsiv, vilket innebär att sidans storlek och funktionalitet anpassas efter besökarens skärmstorlek?

Många hävdar att en responsiv sida är bättre än en ”mobilhemsida” då den är svår att anpassa till alla enheter till skillnad mot den responsiva som följer skärmstorleken och anpassar sig därefter.

Vi på Strateq förespråkar alltid att göra sin sida responsiv. Dock så vet vi också att detta i många fall kan bli dyrt då det är många ingrepp som ibland behöver göras.

En hemsida ska ju byggas för att ge besökarna en upplevelse av något slag. Därför är det väldigt viktigt att besökarna snabbt och enkelt kan få information från er sida. Att mobilanpassa sin sida är inte bara för er rankings skull, utan så klart också för besökarnas skull. En köpbenägen kund som sitter inne på er webshop som knappt går att läsa i en mobil enhet finns det stor risk att ni tappar.

TIPS: Vi utgår från att alla hemsideägare har kopplat på Google Analytics på sin sida för mätning och analysering av trafiken på denne. Titta då på hur fördelningen ser ut mellan desktop-besökare och besökare med mobil enhet.

mobilanpassad sida analytics

Har ni exempelvis 1000 besökare om dagen, och enbart 20-30 av dessa är besökare med en mobil enhet så kanske det inte är lika viktigt att mobilanpassa sidan för besökarens skull, som om ni hade 450-500 besökare med mobil enhet. Då vet ni att er sida fungerar ”sådär” för dessa 450-500 besökarna och det vill ni ju inte.

TIPS: Google om användbarhet på mobila enheter

Kontakta oss för mer information om hur ni kan göra för att öka rankingen med mobilanpassad sida, samt frågor kring användarupplevelsen.